Werkstress: wat is het en wat kun je er aan doen?

Werkstress: er wordt veel over gepraat. Maar wat is het nu eigenlijk? Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Stress is niet per definitie ongezond. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren.

Foto door Oladimeji Ajegbile via Pexels

Wanneer de spanning of druk die je ervaart, overeenkomt met wat je aankunt, is er sprake van gezonde spanning of gezonde stress. Je draagkracht en draaglast zijn in evenwicht.

Meestal wordt het woord stress gebruikt voor situaties van ongezonde stress: je hebt teveel spanning. Als stress lang duurt, heb je meer tijd nodig om te herstellen. Ditzelfde geldt als je vaak momenten van stress hebt of een hevige stressreactie (veel stress) hebt. Heb je te weinig tijd om te herstellen? Dan zal de nieuwe stress zich bovenop de oude stapelen. En dat is ongezond voor je.

Als je aan stress denkt, denk je vaak aan ‘te druk’. Je moet veel doen in weinig tijd. Werkdruk is de hoeveelheid werk die je naar ‘behoren’ moet doen binnen een bepaalde tijd. Een te hoge werkdruk is een oorzaak van werkstress, net als bijvoorbeeld slechte werkomstandigheden. (Ongezonde) werkstress is: stress door of in de werksituatie.

(Bron en volledig artikel Gezondheid&Co)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *