‘We moeten praten over onze kijk op zieken, kwetsbaren en ouderen’

‘Ik hoop dat er een debat komt over hoe we kijken naar mensen die ziek zijn, hoe we kijken naar kwetsbaren en ouderen, want de voorbije weken en maanden hebben we onze blik daar toch wel wat van verwijderd’, stelt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, Vlaams netwerk van zorgorganisaties.  Lees hier hoe zij kijkt naar de heropstart van de zorg naast corona en naar de lessen die we uit deze crisis kunnen trekken.’

Foto: Twitter Margot Cloet

Eerst en vooral: hoe gaat het met jou vandaag?

‘Het gaat wel vandaag, maar het zijn bijzonder vermoeiende tijden. De ene dag vlot al beter dan de andere, maar er hangt wel een soort van permanente stress. Nu we wel wat goed nieuws kunnen aankondigen, bezoek kunnen toelaten in zorginstellingen en bepaalde activiteiten kunnen hervatten, voelt het toch wel iets comfortabeler aan. De voorbije weken waren heel moeilijk.’

Dat geloof ik. Laat ons beginnen met een woordexperiment: wat zijn de eerste drie woorden die in je opkomen bij het begrip ‘ziek’?

‘Kwetsbaar, en toch ook wel warmte. Als mensen zich ziek voelen, gaat het niet alleen over ‘ik heb pijn of koorts vandaag’, maar toch ook wel over de warmte die je nodig hebt omdat je anders vaak heel alleen zit met je gedachten. Dat heb ik toch als ik ziek ben: een troostend woord of een knuffel doet veel beter dan een pilletje nemen. Als derde woord: sterk. Als het gaat over mensen die chronisch ziek zijn, vind ik het enorm sterk hoe ze daarmee door het leven gaan. Langdurige ziekte is iets dat niet weg gaat, dus ik vind het ongelooflijk hoe mensen dat kunnen. Ik denk dat ik het er zelf heel moeilijk mee zou hebben, ik ben ook een slechte patiënt.’

Wat als je hetzelfde doet voor ‘zinvol’?

‘Wat mij de voorbije weken geholpen heeft, is dat ik aan het werk kon blijven. Dat heeft me ook structuur geboden. Als je zinvol en ziek aan elkaar koppelt, kunnen ook mensen die langdurig ziek zijn heel veel betekenen voor de samenleving. Wat ik ook heel zinvol vind, en wat ik geleerd heb, is praten. Hou de dingen niet bij jou, probeer rechttoe rechtaan te zijn, al is dat niet altijd zo gemakkelijk.’

Je hebt de koppeling al zelf gemaakt. Normaal is de derde vraag welke associaties je krijgt bij ‘zinvol ziek’? Misschien is er nog eentje?

‘Ja, ik denk dat het ook naar de zorg toe heel belangrijk is dat mensen die ziek zijn daar niet in een hiërarchie zitten ten opzichte van zorgverleners, maar mee de co-piloot zijn van de beslissingen die genomen worden. Ik denk dat dialoog heel zinvol kan zijn, dat mag niet zomaar een soort van fake participatie op papier zijn. Je hoort vaak dat mensen die ziek zijn in bestuursraden moeten komen van ziekenhuizen, maar ik denk dat zoiets heel doorleefd moet zijn – en dat gebeurt gelukkig ook. Wanneer ziekenhuizen hier aandacht aan geven, mag het nooit een excuus of een excuustruus of excuuspiet zijn die daar gaat zitten.’

(Bron en volledig artikel De Wereld Morgen.be)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *