Het wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro wordt gezien als straf op ziek zijn. In de rubriek zorgverzekeringsmythes schrijft AD-gezondheidsjournalist Tijn Elferink wekelijks over zorgverzekeringen. Vandaag: door je wettelijk verplichte eigen risico vrijwillig te verhogen kun je honderden euro’s besparen, maar is het verstandig?
We gaan meer betalen voor energie, boodschappen en zorg. Het enige dat niet stijgt, is het wettelijk verplichte eigen risico van 385 euro. Is dat goed nieuws? De Patiëntenfederatie Nederland vindt van niet en ziet liever dat het verplichte eigen risico wordt verlaagd. Ook een meerderheid van de Tweede Kamer vreest dat mensen uit financiële overwegingen zorg gaan mijden.
Op onder andere huisarts en kraamzorg na, moeten Nederlanders de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf betalen. Dat die drempel gevoelig ligt, is niet nieuw. Het was ooit de bedoeling dat de hoogte van het eigen risico zou meestijgen met de zorgkosten. Maar in het coalitieakkoord trok het kabinet de portemonnee al om het eigen risico te bevriezen: 223 miljoen euro voor 2023 en zelfs bijna 500 miljoen euro voor elk van de volgende jaren.
(Bron en verder lezen: AD)