Waarom COVID-19 een pandemie veroorzaakte (en andere coronavirussen niet)

Epitheelcellen spelen een cruciale rol in de longen. Promovendus Ying Wang deed onderzoek naar de effecten van virussen, zoals COVID-19, en sigarettenrook op deze epitheelcellen. “We hopen in de toekomst het risico op pandemieën te verkleinen.” Dat meldt het LUMC. 

Epitheelcellen bekleden de binnenkant van longen, en zijn daarmee de cellen die het eerste contact hebben met de buitenlucht. Wang onderzocht wat het effect was van bepaalde invloeden van buitenaf, zoals virussen en sigarettenrook, op deze cellen. Daarvoor stelde ze de epitheelcellen, gekweekt in het laboratorium, bloot aan virussen die longinfecties veroorzaken en aan sigarettenrook.

Wang bracht met haar onderzoek de effecten van virusinfecties op epitheelcellen gedetailleerd in kaart. Op deze manier kon ze bepalen op welke specifieke eiwitten ingezet moet worden om virussen te bestrijden. Ze vond bijvoorbeeld dat een behandeling met interfonen helpt om een virusinfectie te verminderen. Interferonen zijn bepaalde eiwitten die een rol spelen in het immuunsysteem. “Door bijvoorbeeld deze interferonen in een vroeg stadium van een virusuitbraak in te zetten, of het lichaam te stimuleren om interferonen te produceren, hopen we in de toekomst het risico op pandemieën te verkleinen”, legt Wang uit.

(Bron en verder lezen: Nationale Zorggids)

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *