Voorlichting moet diabetes distress terugdringen

Een derde van de mensen met diabetes type 2 heeft door de ziekte last van angst, spanning of overbelasting. Internist-endocrinoloog dr. Behiye Özcan van het Erasmus MC wil daar met voorlichting aan artsen en patiënten iets aan doen. Haar project is door het Diabetes Fonds uitgeroepen tot Beste Diabetesidee 2023.

‘Veel mensen hebben sowieso dagelijks last van stress in de huidige maatschappij’, vertelt Özcan. ‘Mensen met diabetes ervaren daar bovenop ook nog eens diabetes distress: zorgen en frustraties die zijn gerelateerd aan het leven met diabetes.’

Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. ‘Ze maken zich bijvoorbeeld zorgen over mogelijke complicaties of hebben angst voor hypoglykemie.  Diabetes distress staat een effectieve behandeling van de ziekte en een goede kwaliteit van leven in de weg.’

Als patiënten veel last hebben van diabetes distress, wordt het lastig om hun medicatie trouw toe te dienen en om leefstijladviezen goed na te leven, ziet Özcan. Het kan ook andersom werken: doordat mensen hun medicatie en leefstijladviezen ingewikkeld vinden, krijgen ze diabetes distress. Hoe dan ook: ‘Deze patiënten lopen een hoger risico op depressieve klachten en gaan vaker naar de dokter’, zegt Özcan.

Het is daarom belangrijk dat zorgverleners die diabetespatiënten behandelen, alert zijn op diabetes distress, vindt Özcan. Want maar liefst één derde van de ruim 1,1 miljoen mensen met type 2 diabetes heeft last van enige mate van diabetes distress, blijkt uit eerdere studies. Ook van de 110.000 mensen met type 1 diabetes heeft naar schatting 20 tot 40 procent last van ernstige diabetes distress.

Hoewel veel diabetesrichtlijnen adviseren om zowel bij type 1 als type 2 diabetes distress routinematig op te sporen bij de jaarcontrole, merkt Özcan dat er in de spreekkamer weinig aandacht voor is. Zowel de patiënt als de hulpverleners zijn er niet goed van op de hoogte.

(Bron en verder lezen: Erasmus MC)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *