Vitamine K zou zo maar eens kunnen beschermen tegen de ziekte van Alzheimer

Bladgroenten zitten vol met een misschien wat onbekende vitamine: vitamine K. En deze vitamine is, net zoals andere vitaminen, erg belangrijk voor je lichaam. Zo speelt het bijvoorbeeld een belangrijke rol bij een goede bloedstolling en behoud van sterke botten. Maar mogelijk heeft deze vitamine nóg een belangrijke functie. Zo tonen experimenten met ratten voorzichtig aan dat er een verband bestaat tussen vitamine K en de ziekte van Alzheimer.

Afbeelding: Flanders’ Food

Dementie is momenteel de zevende belangrijkste doodsoorzaak wereldwijd. De kans is echter groot dat de ziekte op die ladder zal stijgen. De verwachting is namelijk dat het aantal mensen met dementie explosief gaat toenemen. Het aantal gevallen kan tegen 2050 zelfs verdrievoudigd zijn (zie kader). En dus zoeken wetenschappers naarstig naar oplossingen.

Dat is echter nog niet zo eenvoudig. Hoewel Alzheimer een veelvoorkomende ziekte is, begrijpen onderzoekers nog altijd niet precies hoe deze ontstaat. Wel hebben enkele studies aangetoond dat er een verband bestaat tussen een vitamine K-tekort en de ziekte van Alzheimer en dementie. En in een nieuwe studie borduren onderzoekers daar nu op voort.

(Bron en verder lezen: Scientas.nl)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *