Virus moet diabetes verhelpen

In 35 jaar is het aantal mensen met diabetes verviervoudigd, en elk jaar sterven 3 miljoen mensen eraan. Maar een nieuwe methode kan diabetes type 1 uitroeien: bij patiënten wordt een genetisch gemodificeerd virus geïnjecteerd.

Een virus dringt het lichaam van de patiënt binnen en zoekt de alvleesklier op. Hier besmet het de cellen en stopt het zijn eigen genetische materiaal erin. Een aantal cellen ontspringt de dans, maar voor andere betekent de infectie een omslag. Na een paar dagen maken ze een eiwit aan dat gedurende de dag meerdere keren vanuit de alvleesklier in de bloedbaan wordt gelaten. Het eiwit gaat zeer effectief te werk: de patiënt voelt snel hoe de infectie hem beïnvloedt. Hij is aan de beterende hand.

Op een virusinfectie zit je meestal niet te wachten, maar deze besmetting kan voor genezing zorgen. Het eiwit is het hormoon insuline en de ziekte waarvan het virus de patiënt geneest, is diabetes type 1.

Tot nu toe is het virus alleen getest op muizen, maar als het bij mensen net zo werkt, zijn we een heel stuk dichter bij een behandeling die de miljoenen diabetici kan genezen die met insuline-injecties en met slopende gevolgziekten te kampen hebben. Maar dit virus is niet de enige hoop van de patiënt. Andere onderzoekers werken met piepkleine insulinefabriekjes, genetisch gemanipuleerde bacteriën en vaccins om de gevolgen van diabetes type 1 te bestrijden.

(Bron en volledig artikel Wetenschap in Beeld)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *