Jaarlijks worden ruim 27.000 ziekenhuisopnames veroorzaakt door medicatiefouten die vaak te voorkomen zijn. Patiëntenfederatie Nederland en MIND roepen de Tweede Kamer en de minister van VWS op om alles op alles te zetten om uitwisseling van medicatiegegevens tussen zorgverleners in Nederland beter en sneller mogelijk te maken.
“Het is onacceptabel dat patiënten en cliënten nog steeds risico lopen omdat informatie over hun medicijnen niet beschikbaar is op het moment dat het nodig is,” zegt Arthur Schellekens, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland. “We praten hier over tienduizenden onnodige ziekenhuisopnames per jaar. De tijd van uitstel is voorbij, dit moet nu worden opgelost.”
In aanloop naar het commissiedebat over digitalisering in de zorg op donderdag 10 april stuurden Patiëntenfederatie Nederland en MIND samen een brief aan de Tweede Kamer. De organisaties maken zich grote zorgen over het trage tempo van de landelijke implementatie van medicatieoverdracht. In de twee zogenoemde ‘kickstartregio’s’ is de uitwisseling van medicatiegegevens nog steeds niet op orde, laat staan in de rest van Nederland.
Zolang medicatieoverdracht nog niet goed geregeld is, pleiten de organisaties voor extra inzet om onveilige situaties en fouten in de zorg te voorkomen. Zoals een brede bewustwordingscampagne richting patiënten, cliënten en zorgverleners. Schellekens: “Mensen moeten weten dat ze zelf ook iets kunnen doen: vraag een actueel medicatieoverzicht op bij je apotheek, controleer of het klopt, en neem het mee naar je zorgverlener. De overheid moet hier duidelijk over communiceren en overzicht van medicatiegegevens faciliteren via persoonlijke gezondheidsomgevingen.”
Een tweede belangrijk punt in de gezamenlijke brief is het vergroten van maatschappelijk vertrouwen voor het delen van medische gegevens via zeggenschap en transparantie. Patiënten en cliënten moeten zelf kunnen bepalen met wie hun medische gegevens gedeeld worden, hun voorkeuren eenvoudig kunnen vastleggen en kunnen zien wie hun dossier heeft ingezien. “Als je wilt dat mensen vertrouwen hebben in digitale zorg, dan moet je ze ook grip geven op hun eigen gegevens,” aldus Schellekens. “Samen met MIND pleiten we voor een gebruiksvriendelijk nationaal register en begrijpelijke informatie over rechten, mogelijkheden en consequenties. Alleen zo ontstaat draagvlak.”
Ook het toenemende gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de zorg vraagt volgens Patiëntenfederatie Nederland en MIND om duidelijke kaders en actieve betrokkenheid van patiënten en cliënten. “AI kan veel opleveren, maar mensen moeten wel weten hoe het werkt, welke data gebruikt worden en wat de gevolgen zijn voor hun zorg,” zegt Schellekens. Daarom pleiten de organisaties voor de oprichting van een onafhankelijk expertisecentrum dat samen met patiënten- en cliëntenorganisaties werkt aan zorgvuldige oplossingen voor ethische, juridische en maatschappelijke vraagstukken rondom AI in de zorg.
(Bron en meer informatie: Patiëntenfederatie Nederland)