Verplaatsing coronapatiënten tussen ziekenhuizen maakt gemis elektronisch patiëntendossier pijnlijk duidelijk

Uitgeprinte A4’tjes, een fax en een dvd zijn nog heel normaal om patiëntengegevens door te geven als iemand van ziekenhuis wisselt. Artsen moeten zelf informatie over typen, ondanks de hoge werkdruk. En zo liggen fouten op de loer. In de coronapandemie worden patiënten vaker naar een ander ziekenhuis gebracht, om de capaciteit zo goed mogelijk te gebruiken. Dat maakt het gemis van een elektronisch systeem om gegevens uit te wisselen extra zichtbaar.

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) zou 10 jaar geleden al komen. Daarmee kunnen digitaal opgeslagen medische gegevens landelijk worden uitgewisseld tussen zorgverleners. Maar op het laatste nippertje – in april 2011 – sneuvelde het wetsvoorstel in de Eerste Kamer.

“Dat is nog altijd te merken”, zegt Frank Bosch, internist-intensivist in ziekenhuis Rijnstate en hoogleraar acute interne geneeskunde. “Corona confronteert ons nog eens extra met een al heel lang bestaand probleem: het ontbreken van een landelijk EPD.”
Sinds september vorig jaar zijn meer dan 3.000 coronapatiënten van de ene naar de andere zorgregio verplaatst. “Dat gesleep met patiënten leidt tot een grote verspilling van de tijd van artsen en verpleegkundigen”, stelt Bosch.

Meer lezen en tv-item  van EenVandaag bekijken? Klik hier!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *