UPDATE: Dit is een update van het overzicht van de meldingen die Lareb ontving tot 28 maart 2024. Hierdoor zijn de cijfers hoger ten opzichte van het eerdere nieuwsbericht van 22 december 2023.
Bijwerkingencentrum Lareb ontving in korte tijd veel meldingen van hoestbuien direct na gebruik van een inhalator met beclometason en formoterol van de fabrikant Viatris. Een deel van de patiënten kregen hierdoor meer last van hun luchtwegaandoening. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de hoestbuien.
Beclometason remt ontstekingen en formoterol verwijdt de luchtwegen. Artsen schrijven deze inhalatoren met deze stoffen voor bij astma of COPD. Een bekende inhalator met deze stoffen is Foster. Sinds augustus 2022 is beclometason/formoterol van de fabrikant Viatris goedgekeurd in Nederland. Dat is een ander merk met dezelfde werkzame stoffen.
Bijwerkingencentrum Lareb ontving van 30 augustus 2023 tot 28 maart dit jaar 446 meldingen van klachten bij gebruik van beclometason en formoterol van Viatris. In 407 meldingen betrof het patiënten die waren omgezet van het merk Foster naar Viatris. Er is 294 keer gemeld dat een hoestprikkel ontstond tijdens of direct na inhalatie. Sommige patiënten omschreven dat het voelde alsof een zeer scherpe stof vrijkwam. Veel patiënten (325) zijn vanwege de klachten gestopt met het gebruik of overgestapt naar Foster.
In de meldingen bleek dat de inhalatie niet altijd juist uitgevoerd kon worden door de hoestprikkel. Hoesten tijdens inhalatie kan er namelijk voor zorgen dat de werkzame stoffen de longen niet goed bereiken. Hierdoor kunnen aandoeningen van de luchtwegen zoals astma of COPD verergeren. In 236 meldingen is bekend dat de patiënten meer last kregen van hun aandoening of van benauwdheid of hoesten. Bij een aantal patiënten ging zelfs de longfunctie achteruit.
Hoesten en keelirritatie zijn bekende bijwerkingen van beclometason/formoterol inhalatoren, die soms kunnen voorkomen. Er zijn bij andere inhalatoren niet eerder grote aantallen meldingen gedaan van een hoestprikkel bij inhalatie. Bijwerkingencentrum Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op de hoogte gebracht van de meldingen. Het CBG heeft via het Europese netwerk een onderzoek ingezet. Afhankelijk van de resultaten zullen de benodigde stappen worden ondernomen.
Lees hier meer over de meldingen (update april 2024).
(Bron: Bijwerkingencentrum Lareb)