Veel energiearmoede onder chronisch zieken ondanks maatregelen overheid

Mensen met een heel kwetsbare gezondheid die afhankelijk zijn van elektrische hulpmiddelen of vanwege hun aandoening het huis warm moeten stoken, komen vanwege de hoge energierekening in de financiële problemen. Zelfs met de maatregelen van de overheid. Dit blijkt uit onderzoek van Ieder(in), waaraan ruim 500 mensen met een chronische aandoening of beperking hebben meegedaan. 

Voor de winter zijn extra maatregelen nodig

Veel mensen met ernstige chronische aandoeningen, zoals een spierziekte of vaataandoening, verbruiken veel meer energie dan de gemiddelde Nederlander. Ze hebben een hoog energiegebruik waar ze niet op kunnen bezuinigen en daardoor veel extra kosten. Hierdoor kunnen ze vaak niet of nauwelijks meer rondkomen. Ieder(in) wil daarom dat er nog voor de komende winter extra maatregelen voor deze groep worden getroffen. Want de bestaande energiemaatregelen, zoals het prijsplafond, werken voor deze mensen onvoldoende.

Overheidsmaatregelen zijn onvoldoende  

Het onderzoek laat ook zien dat de energiemaatregelen van de overheid deze kwetsbare groep onvoldoende helpen. Mensen met meerdere elektrische hulpmiddelen komen sowieso uit boven het energieplafond voor elektriciteit. En voor de energietoeslag komen velen niet in aanmerking, ook al is hun besteedbaar inkomen – mede door de toegenomen energiekosten – vaak heel laag.

Stapeling van energieslurpers

Vooral de mensen met een heel kwetsbare gezondheid hebben te maken met een stapeling van energieslurpende factoren. Zoals blijkt uit dit citaat:

“Door het gebruik van medische apparatuur, soms letterlijk om in leven te blijven (beademing), heb ik een vier keer zo hoog energieverbruik. Ook kan de verwarming niet lager want ik kan door mijn stofwisselingsziekte mijn lichaamstemperatuur niet handhaven … Daarnaast heb ik door mijn aandoening en gebruik van stoma’s veel meer warm water nodig en moet ik veel meer wassen.” 

Grote gevolgen voor mensen met een heel kwetsbare gezondheid 

Het gevolg is dat mensen met een heel kwetsbare gezondheid voor de energiecrisis nog zelfstandig konden leven, maar nu met de hoge energierekening in het ergste geval in de armoede terecht komen. Familieleden moeten financieel bijspringen en ze kloppen aan bij de voedselbank.

Bijna 15 procent van de mensen met een hoog energieverbruik door hun aandoening, komt helemaal niet meer rond en 60 procent zit op het randje van de armoede. Zo blijkt uit het onderzoek.

Energievergoeding voor kwetsbare groep 

Mensen met een heel kwetsbare gezondheid, gebruiken vaak de meeste energie en kunnen niet minderen. Bij elektrische hulpmiddelen moet een energievergoeding of indien mogelijk een zonnepaneel geleverd worden, vindt Ieder(in). Voor deze groep moet een verdere verruiming komen van financiële regelingen, zoals het prijsplafond en de energietoeslag.

Tienduizenden mensen in Nederland 

Het onderzoek is gedaan onder ruim 500 mensen. Maar in werkelijkheid gaat het om tienduizenden mensen in Nederland die vanwege hun ziekte extra energie verbruiken, variërend van spierziekten, vaataandoeningen, reumatische aandoeningen tot en met COPD.

(Bron en meer informatie: Ieder(in))

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *