UWV: Drie op de vijf longcovidpatiënten na twee jaar volledig arbeidsongeschikt

Afbeelding van Silvia via Pixabay

Het merendeel van de mensen met ernstige langdurige coronaklachten zal volledig arbeidsongeschikt worden verklaard. Dat verwacht het UWV op grond van de beoordelingen die tot nu toe zijn gedaan. Drie op de vijf mensen met zulke klachten kunnen nu helemaal niet werken. Bij een klein deel is terugkeer naar de arbeidsmarkt definitief uitgesloten. „Het UWV verwacht dat deze cijfers gelijk blijven”, zegt de woordvoerder.

Wie na twee jaar ziekte minder dan 65 procent van het eerdere inkomen verdient, komt in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering volgens de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Sinds februari vorig jaar is het mogelijk om met langdurige coronaklachten een WIA-uitkering aan te vragen.

Vorig jaar hebben bijna 1.900 mensen zich bij het UWV gemeld voor een beoordeling vanwege coronaklachten. De groep heeft veelal last van ernstige pijn- en vermoeidheidsklachten met daarnaast soms een te snelle ademhaling en hartslag, of angst- en depressieklachten, ziet UWV-verzekeringsarts Diny van der Geest. „Mijn cliënten proberen vaak na enkele maanden ziekte weer te werken, maar vallen daarna voor lange tijd uit.”

(Bron en verder lezen: NRC)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *