Trombose en het coronavirus: wat moet je weten over het onderzoek?

De helft van de mensen die met COVID-19 op de ligt, ontwikkelt trombose, blijkt uit gegevens verzameld door drie Nederlandse ziekenhuizen. De Trombosestichting is met artsen van het Erasmus MC en in samenwerking met universitaire en grote perifere ziekenhuizen en Sanquin een onderzoek gestart.

Afbeelding: Trombosestichting Nederland

Mensen met COVID-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt, worden behandeld met een hogere dosis antistollingsmiddel. Artsen hopen zo de prognose van de patiënten te verbeteren. Omdat er nog veel onduidelijkheid bestaat over de relatie tussen COVID-19 en trombose, is deze studie gestart.

Dokters van Morgen spreekt met Stans van Egmond van de Trombosestichting over het onderzoek. De Trombosestichting hoopt uiteindelijk te weten te komen waarom zoveel COVID-19-patiënten trombose ontwikkelen, en wat de beste behandeling is om de trombose te voorkomen. Een ander doel is om te achterhalen welke biomarker iets kan zeggen over het tromboserisico van een individuele patiënt.

Van Egmond: ‘Een biomarker is een stof in het lichaam die iets kan zeggen over of je iets hebt, of iets “bent”. Bijvoorbeeld bij diabetes: dan test je het glucosegehalte. Of, als je trombose hebt, dan kun je het D-dimeer-gehalte in het bloed meten. Bij een hoog gehalte is de kans groot dat je trombose hebt. Maar deze bloedwaarde is niet heel precies. Je kunt ook trombose hebben als de D-dimeer-waarde laag is. Daarom zoeken we een betere biomarker.’

(Bron en volledig artikel Dokters van Morgen)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *