Tinnitus door medicijngebruik: moet je je zorgen maken?

Dat tinnitus, ook wel oorsuizen, door te harde muziek kan komen is al wel bekend. Maar de American Tinnitus Association geeft zo’n tweehonderd mogelijke oorzaken van tinnitus aan. Het is dan ook geen ziekte, maar een symptoom van één of meerdere onderlinge aandoeningen.

Illusratie: Hearingplanet.com.au

Tinnitus is ook een mogelijke bijwerking van een groot aantal medicijnen: alleen al bij de Nederlandse KNO-vereniging zijn zo’n 535 medicijnen bekend. Wat moet je hierover weten en in hoeverre moet je bezorgd zijn?

Het gaat hier om kansen op het veroorzaken of verergeren van tinnitus, die gebaseerd zijn op de registratie van bijwerkingen van medicijnen. Radar sprak hierover met Chris van den Dries van Stichting Hoormij.NVVS.

‘Medicatie is één oorzaak van tinnitus, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat het procentueel een kleine oorzaak is. Een eerdere enquête van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS) in 2012 onder 800 mensen gaf een score van 9 procent. Een later onderzoek van Tinnitus Hub, met een grotere populatie van 5017 en meer mogelijke antwoorden, gaf een percentage van zo’n 4,5 procent.’

Verder lezen? Klik hier om naar de site van Radar te gaan!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *