Steunfonds helpt zorgverleners die ziek zijn door corona

Een groep artsen heeft een steunfonds opgericht om zorgmedewerkers die getroffen worden door Covid-19 financieel te ondersteunen. Snel en zonder administratieve rompslomp. Maar bijna niemand kent het fonds: er zijn nog maar zeventien aanvragen binnen.

Het steunfonds dat Stichting Zorg na Werken in Coronazorg (ZWiC) heet, is opgericht door twee chirurgen van het UMC Utrecht. Ze zamelen geld in via crowdfunding om te voorkomen dat zieke zorgverleners – naast de fysieke impact – ook nog in de problemen komen door de financiële gevolgen van de ziekte. Gevolgen voor henzelf, of in het ergste geval voor hun nabestaanden.

Deze extra financiële steun moet snel en zonder bureaucratisch gedoe terecht komen bij mensen die dit hard nodig hebben, vindt de stichting. Bij mensen zoals de 55-jarige Max Hashimi uit Maastricht. Sinds 2007 werkt Hashimi als zzp’er in de zorg. Via een bemiddelingsbureau helpt hij mensen bij de persoonlijke verzorging, toiletgang of maaltijden.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft Hashimi niet. “Dit was niet te betalen op mijn leeftijd. En het leek gelukkig ook niet nodig – tot de coronacrisis.”

Op 15 april werd Hashimi ziek. Ik werkte toen in een verpleeghuis waar veel collega’s besmet raakten met het coronavirus”, vertelt hij. De schrik zit er nog goed in bij hem en zijn gezin. “Ik heb een volle maand in het ziekenhuis gelegen, ben echt heel erg ziek geweest. De eerste weken op de ic was ik in levensgevaar. Het was een heel enge en heel onzekere periode.”

Ook Diloro, zijn echtgenote, ervaarde de afgelopen tijd als traumatisch: “Het was de ergste tijd uit ons leven”, vertelt zij. “We waren zo bang dat hij het niet zou halen.”

(Bron en volledig artikel EenVandaag)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *