Steeds minder kinderen gevaccineerd: ’We zien ziektes terugkeren’

Steeds minder ouders laten hun kinderen inenten tegen de bof, mazelen, rodehond, polio, kinkhoest en andere ziektes die in het rijksvaccinatieprogramma zitten. Het gaat om een daling van 1 tot 2 procentpunt, zo blijkt uit het rapport ’Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2021’ dat maandag is verschenen. „Daar maken wij ons zeker zorgen om.”

De daling klinkt niet heel alarmerend, maar volgens Jeanne-Marie Hament, programmamanager rijksvaccinaties bij het RIVM is het zeker wel belangrijk om die vaccinatiegraad weer omhoog te krijgen. „We zien het liever stijgen, dan dalen. Kijk bijvoorbeeld naar de mazelen. Daarvoor is een dekkingsgraad van 95% nodig volgens de World Health Organization (WHO). In Nederland zitten we nu tegen de 92%.”

Mazelen lijken in eerste instantie onschuldig, maar wanneer veel kinderen het krijgen, zitten daar volgens Hament vaak sterfgevallen tussen. „We waren afgelopen jaren goed op weg om de mazelen de wereld uit te krijgen, maar doordat tijdens de coronapandemie wereldwijd veel vaccinatieprogramma’s hebben stilgelegen zien we ziektebeelden, waaronder mazelen, terugkeren.”

(Bron en verder lezen: Telegraaf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *