Stamcelinstituut stopt behandeling na kritiek MS Vereniging

Het Stamcelinstituut Eindhoven is per direct gestopt met stamceltransplantaties voor MS-patiënten. Het instituut reageert daarmee op een waarschuwing van MS Vereniging Nederland. Uit rapporten blijkt dat de behandeling niet werkt en zelfs schadelijk kan zijn.

Volgens de MS Vereniging is Stamcelinstituut Eindhoven niet meer dan een bemiddelingsbureau voor mensen die naar een gespecialiseerde stamcelkliniek willen, zo schrijft het AD op 21 augustus. Er werd ook aan Multiple Sclerose-patiënten een relatief goedkope behandeling aangeboden. Die kostte tussen de elfduizend en zeventienduizend euro. De behandelingen vonden in Zuid-Amerikaanse landen plaats.

De MS Vereniging liet onderzoek doen door haar medische adviescommissie met vijf neurologen en een transplantatiedeskundige. Die kwamen tot de conclusie dat de effectiviteit van de behandeling voor MS-patiënten nooit is onderzocht. Over de werking valt dus niks te zeggen. Wel is bekend dat de methodiek – het inspuiten van cellen in de hersenen en het ruggenmerg – veel risico’s met zich meebrengt. Er is kans op tumoren en op ongewenste reacties van het immuunsysteem. Bovendien kennen de landen waar Stamcelinstituut Eindhoven haar patiënten heen stuurde meestal geen adequate kwaliteitscontrole, en door de ingrepen in het buitenland te laten verrichten omzeilde het instituut de Nederlandse regels en controle door de IGJ.

(Bron en volledig artikel Skipr)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *