Sleutel voor nieuwe behandeling gewichtsverlies en slagaderverkalking ontdekt

Wetenschappers hebben een ontdekking gedaan die nieuwe behandelingen tegen overgewicht en slagaderverkalking een stap dichterbij brengen. Het gaat om de ontdekking van het eiwit dat bruine vetcellen kan activeren om vet te verbranden.

Actief bruin vet is een mogelijke nieuwe manier om overgewicht aan te pakken. Het kan namelijk suikers en vetten omzetten in warmte. Zo kan actief bruin vet overtollig vet in ons lichaam verbranden en ervoor zorgen dat ons lichaam minder vet opslaat. Actief bruin vet leidt ook tot minder slagaderverkalking. Bruin vet kan je onder andere activeren met kou.

Actief bruin vet kan bij mensen zorgen voor de afname van ongezond wit vet en slagaderverkalking. Maar hoe bruin vet actief wordt door kou, was tot nu toe onbekend. In onderzoek dat mede mogelijk werd gemaakt door de Hartstichting, hebben wetenschappers nu ontdekt hoe dat werkt. Het is een belangrijke ontdekking voor de behandeling van overgewicht en slagaderverkalking.

Het was al wel bekend hoe kou de bruine vetcellen bij muizen activeert. Wetenschappers dachten dat dit bij mensen via hetzelfde eiwit zou gebeuren, maar in onderzoek bleek dat niet zo te zijn. Nu hebben wetenschappers ontdekt via welk eiwit kou bruin vet bij mensen activeert.

Deze ontdekking werd gedaan door wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum onder leiding van prof. Patrick Rensen, samen met Canadese en Deense onderzoekers.

Het eiwit dat bij muizen een rol speelt, bleek nauwelijks aanwezig te zijn op de onderzochte bruine vetcellen bij mensen. Maar een ander eiwit uit dezelfde eiwitfamilie, bleek wel veel voor te komen. Door dat verder te onderzoeken met stofjes die dat eiwit stimuleren, werd ontdekt dat het inderdaad dat eiwit is dat de menselijke bruine vetcellen actief maakt.

Dankzij deze ontdekking is bekend op welk eiwit toekomstige medicijnen zich kunnen richten om bruin vet bij mensen net zo actief te maken als blootstelling aan kou. Het brengt nieuwe behandelingen tegen overgewicht en slagaderverkalking een stap dichterbij. Betere behandelingen tegen slagaderverkalking kunnen helpen om hart- en herseninfarcten te voorkomen.

Het volledige wetenschappelijke artikel is te vinden op de website van cell.com.

(Bron: Hartstichting)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *