Ruimte voor verbetering bij behandeling psoriasis of eczeem door huisarts

De behandeling van patiënten met psoriasis of eczeem kan worden geoptimaliseerd door tijdig de juiste (genees)middelen in te zetten.

Afbeelding van Eszter Miller via Pixabay

Uit onderzoek van het Nivel en het Zorginstituut blijkt dat maar bij  50-63% van de patiënten een crème of zalf zonder geneesmiddel (indifferent middel) wordt voorgeschreven, terwijl dit de aanbevolen basisbehandeling is. Ook werd er minder vaak dan zou moeten een dermatocorticosteroid voorgeschreven bij eczeem of psoriasis. Het onderzoek is uitgevoerd binnen de Onderzoekswerkplaats ‘Routine zorgdata voor passende zorg’.

Patiënten met constitutioneel eczeem of psoriasis worden niet altijd adequaat behandeld in de eerste lijn. Dit kwam naar voren tijdens de screeningsfase van de Zinnige Zorg trajecten over huidziekten van het Zorginstituut Nederland.

Uit het vervolgonderzoek blijkt nu dat (genees)middelen niet of pas laat worden ingezet, of dat de middelen niet sterk genoeg zijn. Daardoor moeten patiënten vaak langer smeren, wat ertoe kan leiden dat patiënten “smeermoe” raken en de therapietrouw afneemt. Als de middelen op de juiste wijze worden ingezet, volgens de NHG-standaarden ‘eczeem’ en ‘psoriasis’, vormen deze juist de basis voor een gepaste stepped care-behandeling van de huidaandoeningen.

(Bron en verder lezen: Nivel)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *