‘Psychiatrische patiënten slachtoffer van preferentiebeleid zorgverzekeraars’

Psychiatrische patiënten hebben steeds vaker te maken met wisselingen van medicijnen. Volgens de Nationale Geneesmiddelen Monitor komt dit door het preferentiebeleid van zorgverzekeraars, waardoor zij kiezen voor het goedkoopste alternatief. Vaak zou dit een middel uit een Aziatisch land komen waar minder controle is op de betrouwbaarheid van psychofarmaca.

Zo kan een alternatief een marge van de werkzame stof bevatten die tussen de 80 en 125 procent ligt ten opzichte van het vertrouwde geneesmiddel. Patiënten met psychische aandoeningen lopen door een te veel of tekort hieraan risico op ernstige bijwerkingen. Dit meldt de NGM.

De NGM peilde afgelopen maand apotheken in Nederland en concludeert dat 82 procent van de apothekers verwacht dat patiënten door de medicijnwisselingen geagiteerd raken en ruzie zoeken. Flink minder apothekers verwachten een hoger risico op verkeersongelukken door gevaarlijk rijgedrag en volgens 59 procent van de apothekers leidt een medicijnwissel tot een verhoogd risico op suïcide als het alternatief niet genoeg werkzame stof bevat. Tegelijkertijd kan een te veel aan werkzame stof ook leiden tot bijwerkingen als somberheid, verhoogd risico op zelfdoding en meer ongelukken in huis door verminderde alertheid.

(Bron en verder lezen: Nationale Zorggids)

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *