Podotherapeuten: zorgen over mensen met diabetes die wegblijven

In verschillende media sloegen huisartsen en specialisten de afgelopen tijd alarm: het is veel te rustig op de spreekuren. Patiënten zijn bang dat ze het coronavirus oplopen bij de dokter. De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) herkent dit beeld. Mensen met diabetes mellitus blijven weg uit de podotherapiepraktijk.

De podotherapeut speelt een belangrijke rol in de voetzorg voor mensen met diabetes. Diabetes mellitus kan zorgen voor veel lichamelijke problemen waaronder een verslechterde doorbloeding in het lichaam. Een goede doorbloeding is onder andere belangrijk om wonden goed te laten genezen. Als bij iemand met diabetes een voetwond ontstaat, dan geneest deze vaak erg langzaam. Als men niet op tijd behandeld wordt, kan het zelfs leiden tot onnodige amputatie.

Doordat bij de huisarts alle reguliere zorg is opgeschort vanwege de coronacrisis, zijn mensen met een hoog risico op voetwonden niet meer in beeld bij de arts. De meeste mensen met diabetes die een verhoogd risico op voetwonden hebben, zijn gelukkig wel onder behandeling bij de podotherapeut. “Maar dan moeten de mensen wel naar de podotherapiepraktijk durven komen. Podotherapeuten merken dat mensen onterecht angstig zijn. In de praktijk is de zorg zo georganiseerd dat van corona verdachte patiënten geen reguliere podotherapiepraktijken bezoeken”, aldus Janet van Keulen, directeur van de NVvP.

(Bron en volledig artikel Nationale Zorggids)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *