Patiëntenfederatie: veel vragen over plan voor maximaal eigen risico

De Patiëntenfederatie Nederland heeft nog veel vragen over het kabinetsplan voor een maximaal eigen risico van 150 euro per medisch-specialistische ingreep. Onduidelijk is bijvoorbeeld voor welke groep de maatregel bedoeld is. En ook hoe het zit voor mensen met een vrijwillig eigen risico.

Wie nu medisch-specialistische zorg nodig heeft, zoals een operatie, is daar in de regel in één klap het hele eigen risico – van minimaal 385 euro – aan kwijt.

Als dat bedrag betaald is, zijn operaties en andere bezoeken aan de specialist de rest van het jaar in principe gratis. Wanneer het eigen risico in stukjes wordt betaald, raken mensen gestimuleerd om na te denken over de noodzaak van een behandeling.

De maatregel moet helpen de zorgkosten te drukken. Dat kan zo zijn, zegt de Patiëntenfederatie, maar onduidelijk is welke mensen daadwerkelijk van zulke zorg zullen afzien om kosten te besparen.

Voor mensen met een chronische aandoening verandert er in elk geval weinig. Het gaat dan om patiënten die vanwege hun ziekte meerdere keren per jaar op controle moeten of bijvoorbeeld nierpatiënten die geregeld naar het ziekenhuis gaan voor een dialyse. Zij zullen het volledige eigen risico nog steeds op maken.

(Bron en verder lezen: RTL Nieuws)

Lees ook: Eigen risico wordt per behandeling niet hoger dan 150 euro

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *