Patiënten met ijzerstapelingsziekte kunnen voortaan kiezen voor aderlating aan huis

Als eerste ziekenhuis in Nederland biedt het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, onderdeel van Rivas Zorggroep, aderlatingen aan huis aan patiënten met ijzerstapelingsziekte. Deze zorg aan huis biedt patiënten veel gemak en tegelijk drukt het project zorgkosten en zorgt het voor minder druk op ziekenhuisbedden. 

Afbeelding: Simpto.nl

Verpleegkundige Jannie Westerlaken: “Voor patiënten is de winst heel groot. Wij komen aan huis, of op je werk –tijdens kantooruren of daarbuiten – de behandeling met aderlating moet het dagelijks leven zo min mogelijk beperken.”

Internist-hematoloog dr. Matthijs Eefting is samen met ambulant verpleegkundigen Jannie Westerlaken en Janneke Barth de drijvende kracht achter dit project. Hij legt uit wat ijzerstapelingsziekte is.

“Bij ijzerstapelingsziekte neemt het lichaam een teveel aan ijzer op uit de voeding. Dit ijzer stapelt vervolgens in verschillende organen en gewrichten. De organen, waaronder het hart en lever, kunnen hierdoor ernstig beschadigen. Onbehandelde ijzerstapelingsziekte kan zo tot gevaarlijke problemen voor de patiënt leiden. De behandeling is relatief eenvoudig, namelijk door middel van aderlatingen.”

“Dit werkt als volgt: nieuwe rode bloedcellen hebben ijzer nodig om te kunnen functioneren. Als door een aderlating de hoeveelheid bloed afneemt, maakt het lichaam extra nieuwe bloedcellen aan. Die hebben op hun beurt weer ijzer nodig. En zo daalt de ijzervoorraad in het lichaam en dat voorkomt problemen bij de patiënt.”

(Bron en volledig aritkel Het Kontakt)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *