Overstappen zorgverzekeraar bij chronische ziekte

Elk jaar in december bieden zorgverzekeraars de mogelijkheid om over te stappen en te kiezen voor de zorgverzekering die het best past bij de huidige omstandigheden. Is dit ook mogelijk wanneer een chronische ziekte zorgt voor hoge zorgkosten?

De mogelijkheid tot overstap naar een nieuwe zorgverzekeraar is er voor alle Nederlanders. Het opzeggen van een verzekeraar kan tot 1 januari, het overstappen naar een nieuwe verzekeraar kan tot 1 februari, deze data gelden elk jaar opnieuw. Enkel wanneer er sprake is van een premieachterstand in de betalingstermijnen komt dit recht te vervallen.

Bij het overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar geldt voor de basisverzekering een acceptatieplicht. De verzekeraar is dus verplicht om alle aanmeldingen te accepteren, dit geldt ook voor chronisch zieken of ouderen met wellicht een hogere zorglast. In deze basisverzekering worden de kosten voor de huisarts, het ziekenhuis, een psychiater en de apotheek gedekt.

Een zorgverzekeraar mag wel klanten weigeren voor een aanvullende verzekering. Omdat de aanvullende verzekering een dienst is van de zorgverzekeraar en geen verplichting vanuit de overheid, mag de zorgverzekeraar zelf beslissen welke voorwaarden verbonden zijn aan een aanvullende verzekering. Dit gebeurt vaak door het stellen van enkele vragen over een medische achtergrond. Op basis van de antwoorden wordt besloten of de aanvullende verzekering wordt toegekend.

(Bron en verder lezen: Zorgkrant)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *