Ouderen lopen groter risico op artrose als ze bloedverdunners slikken die vitamine K remmen

Foto: Trombosegids

Ouderen die bepaalde bloedverdunners slikken hebben een groter risico op slijtage aan de gewrichten. Artsen zouden met hun patiënten moeten bekijken of ze kunnen overstappen op andere bloedverdunners, stellen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam.

In twee publicaties die vandaag verschijnen bewijzen de Rotterdamse onderzoekers voor het eerst dat vitamine K invloed heeft op de mate van artrose. Uit onderzoek blijkt dat mensen die bepaalde bloedverdunners slikken een 2,5 keer grotere kans op slijtage hebben. Die medicijnen remmen de hoeveelheid vitamine K in het lichaam. Diezelfde vitamine K is nodig om het kraakbeen in gewrichten soepel te houden. ,,Patiënten die die bloedverdunners slikken hebben ook ernstiger artrose. Zo erg dat sommigen een nieuw gewricht nodig hebben. Dat wil je natuurlijk zo lang mogelijk uitstellen’’, zegt onderzoeker Cindy Boer van het Erasmus MC.

In Nederland hebben ongeveer een miljoen mensen last van artrose, een chronische gewrichtsziekte waardoor patiënten veel pijn kunnen krijgen. Artsen kunnen de ziekte niet genezen. Patiënten krijgen pijnmedicatie of uiteindelijk zelfs een nieuw gewricht, zoals een heup of knie.

(Bron en volledig artikel AD)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *