Ophef over zonnebrandcrème: is smeren schadelijk?

Schijnt de zon? Dan smeer je je in. Althans, dat is wel zo slim. Toch is er over zonnebrandcrème de afgelopen weken een hoop te doen. Dit beschermingsgoedje zou schadelijker zijn dan niet smeren. Is zonnebrandcrème echt schadelijk? We vroegen het aan dermatoloog Koen Quint.

Foto door Matthias Ripp (via PxHere)

Op social media is de laatste weken veel ophef ontstaan over zonnebrandcrème. Smeren met zonnebrandcrème zou schadelijker zijn dan je laten verbranden door de zon. De reden? De stoffen in zonnebrandcrème zouden kankerverwekkend zijn. En dus zeggen sommige mensen zich niet meer in te smeren en voortaan ‘zonnebrandcrème-vrij’ door het leven te gaan.

De ophef op social media is ook Koen Quint, dermatoloog bij de Roosevelt Kliniek en het Leids Universitair Medisch Centrum, niet ontgaan. Hij maakt zich net als vele andere dermatologen grote zorgen. “Persoonlijk vind ik het beangstigend dat de awareness voor zonverbranding, die de dermatologen in al die jaren hebben opgebouwd, nu in twijfel wordt getrokken door ongenuanceerde berichtgeving op social media,” zegt hij. “Het is natuurlijk ieders vrij recht om niet te smeren, maar ouders die menen iets goeds te doen door hun kinderen niet te beschermen tegen de zon, zijn naar mijn mening niet verstandig bezig.” Juist verbranden op jonge leeftijd geeft op latere leeftijd een groot risico op het krijgen van een melanoom, de meest dodelijke vorm van huidkanker.

Is de ophef over zonnebrandcrème dan helemaal onterecht? Ja, zegt de dermatoloog. “Je laten verbranden is zoveel schadelijker dan je huid insmeren. De hype komt door een studie die onlangs in de JAMA (Journal of the American Medical Association, red.) is verschenen. Daarin werd aangetoond dat bepaalde stoffen in zonnebrandcrème in het bloed aantoonbaar waren. Alleen gaven de auteurs direct aan dat dit geen reden mag zijn geen zonnebrandcrème meer te gebruiken.”

(Bron en verder lezen: GezondNu)

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *