Op vakantie? Uw medicijnen mogen niet zomaar de grens over

Slaappillen, sterke pijnstillers en ADHD- en kalmeringsmiddelen mogen niet zomaar de grens over. U heeft hiervoor een medicijnverklaring nodig. De apotheker controleert graag of uw medicijn onder de Opiumwet valt. En helpt u om goed voorbereid op reis te gaan.

Gaat u reizen en gebruikt u medicijnen? Houd dan rekening met een aantal dingen. Controleer bijvoorbeeld eerst of u een medicijn gebruikt dat onder de Opiumwet valt. Kijk op de website van het CAK of uw medicijn op een van de lijsten staat. Het kost vaak twee weken of langer om de juiste medicijnverklaring te krijgen. Vraag hem dus op tijd aan.

Zorg er ook voor dat u voldoende medicijnen meeneemt voor de reisperiode en de week erna. Bestel uw medicijnen dus op tijd bij de apotheek. Gaat u vliegen? Neem de medicijnen dan altijd mee in uw handbagage. In het bagageruim kan het vriezen. Hierdoor kunnen medicijnen minder goed werken.

Medicijnpaspoort

Vraag bij uw apotheek een overzicht van uw medicijnen aan. Dit overzicht heet: medicijnpaspoort. Hierin staan alle gegevens over uw medicatie en over andere zaken, zoals allergieën. Handig als u naar de dokter of apotheek moet op uw reisbestemming. De apotheek print uw medicijnpaspoort graag voor u uit. Let op, dit is geen geldig reisdocument voor de douane.

Wilt u weten waar u nog meer rekening mee moet houden als u op vakantie gaat en medicijnen gebruikt? Vraag dan uw apotheker om advies of bekijk alle tips op Apotheek.nl/opreis.

(Bron en meer informatie: Apotheek.nl)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *