Ook coronapatiënten die nooit in ziekenhuis lagen, kunnen nog maanden last hebben

Coronapatiënten die nooit in het ziekenhuis zijn opgenomen, kunnen maanden na hun besmetting nog steeds hulpbehoevend zijn. Dat blijkt uit een onderzoek waar de universiteit van Hasselt aan heeft meegewerkt.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Bijna 1 op de 3 van de 210 ondervraagde patiënten zegt drie maanden na de besmetting nog steeds hulp nodig te hebben bij dagelijkse activiteiten. Opvallend: het gaat om relatief jonge mensen.

Patty van Deuren is 48 en werd in maart ernstig ziek na een coronabesmetting. Toch werd ze nooit opgenomen in het ziekenhuis. “Ik kampte wekenlang met ademnood, ik had het gevoel dat mijn longen gingen scheuren”, vertelt ze. “Maar blijkbaar was mijn saturatiewaarde, de hoeveelheid zuurstof in het bloed, nog aanvaardbaar en kon ik dus niet naar het ziekenhuis.”

Nu, een half jaar later, is Patty nog steeds niet helemaal genezen. “Het gaat al een pak beter, maar ik ben nog altijd snel vermoeid. Huishoudelijke taken die ik vroeger op een halve dag tijd klaar kreeg, moet ik nu spreiden over drie dagen. Mijn longen doen ook af en toe nog pijn, ik ben verward, vergeetachtig…  Mijn herstelproces gaat extreem traag.”

Ook de 38-jarige Katia Crab uit Herk-De-Stad raakte midden maart besmet met het coronavirus, maar werd niet opgenomen in het ziekenhuis. “Ik had geen koorts dus dat bleek toen niet nodig. Nochtans had ik een zware longontsteking, ik kon amper bewegen of zelfs eten.” Na een revalidatie van zes maanden is Katia nog steeds niet hersteld. “De helft van mijn longblaasjes zijn beschadigd en ik heb hartproblemen. Naar de winkel gaan kost me achteraf nog steeds uren rust. Ik ben nochtans altijd sportief geweest en ik heb geen onderliggende problemen. Wat juist de oorzaak is en of ik ooit nog volledig zal herstellen, kan niemand me vertellen. Dat is heel beangstigend.”

(Bron en volledig artikel VRT Nieuws)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *