Onderzoek naar LongCOVID

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  is gestart met het LongCOVID-onderzoek. Het RIVM vraagt mensen die positief getest zijn op COVID-19 om zich binnen 7 dagen na de positieve testuitslag aan te melden voor het onderzoek via Longcovid.rivm.nl. Ook mensen zonder (recente) positieve testuitslag kunnen meedoen. Met dit onderzoek wil het RIVM over een langere tijd onderzoeken hoeveel mensen na een infectie met het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome CoV coronavirus -2, langdurig gezondheidsklachten houden. Ook wordt onderzocht wat die klachten zijn en hoe lang deze klachten aanhouden. Voorbeelden van langdurige gezondheidsklachten na COVID-19 zijn vermoeidheid, benauwdheid en pijn. 

Het LongCOVID-onderzoek volgt deelnemers over een langere tijd. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  kijkt niet alleen hoe vaak en welke klachten voorkomen na een positieve coronatest. Ook wordt onderzocht of voorspeld kan worden welke mensen langdurig klachten houden, en welke mensen juist niet. Die gegevens kan het RIVM gebruiken voor het in kaart brengen van de langdurige gezondheidsimpact van een besmetting met SARS severe acute respiratory syndrome CoV coronavirus -2.

We vragen deelnemers aan het onderzoek om een jaar lang regelmatig een vragenlijst in te vullen over hun gezondheid, of en wanneer ze gevaccineerd zijn, en hun gebruik van zorg en medicijnen. Het is belangrijk dat deelnemers gedurende het hele jaar de vragenlijst blijven invullen, ook als er geen klachten zijn, of als de klachten al over zijn. Alleen op die manier kunnen we onderzoeken hoe vaak mensen langdurige gezondheidsklachten na COVID-19 krijgen, en hoe deze klachten verlopen.

Het LongCOVID-onderzoek is op dit moment gericht op jongeren vanaf 16 jaar en volwassenen. Binnenkort kunnen ook kinderen jonger dan 16 jaar deelnemen. We vragen mensen met een positieve coronatest om zich binnen 7 dagen na de testuitslag aan te melden voor het onderzoek. Ook de deelname van mensen die negatief getest zijn, of niet getest zijn op corona is als controlegroep belangrijk voor het onderzoek. Gegevens van mensen die COVID-19 hebben gehad en die zich later dan 7 dagen na een positieve test aanmelden worden apart van de andere deelnemers geanalyseerd. Dat geldt ook voor mensen die COVID-19 hebben gehad en bij aanmelding al langdurig klachten hebben.

Mensen kunnen zich aanmelden op Longcovid.rivm.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *