Zodra we in de zomer de 30 graden aantikken, slingeren we maar wat graag de airco aan. Afkoelen: heerlijk! Niet doen, zegt onderzoeker Hannah Pallubinsky. Je lichaam langzaam blootstellen aan warmte is goed voor je hart en heeft een positief effect op je bloeddruk, zelfs bij mensen die te zwaar zijn. Haar boodschap: koester die hitte!
Hannah Pallubinsky: “Er zijn wel onderzoeken gedaan naar hoe sporters hun prestaties kunnen verbeteren in extreme weersomstandigheden, maar niet zozeer naar hoe het lichaam van de ‘gewone mens’ reageert tijdens een hittegolf of op vakantie in een warm land. Grappig genoeg kan ik zelf erg goed tegen hitte, maar ik was benieuwd of ons lichaam zich aanpast aan milde warmte, ook bij mensen die denken dat ze daar minder goed tegen kunnen. De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat we met steeds extremere temperaturen te maken krijgen, dus dat was ook een aanleiding voor dit onderzoek. Hoe gaat de mens daarmee om? Het goede nieuws: je lichaam went aan de hitte, als je het maar rustig opbouwt en het de tijd geeft.”
“We hebben vanuit het Maastricht UMC+ twee studies gedaan omtrent hitte. Eerst met elf jonge, gezonde studenten tussen de achttien en dertig jaar. Zij werden in labs, ingericht als mini-hotelkamertjes, een week lang zo’n zes uur per dag blootgesteld aan een temperatuur rond de 33 graden, vergelijkbaar met een hittegolf in Nederland. Een paar jaar later hebben we dat opnieuw gedaan, maar dan met een oudere doelgroep van gemiddeld zestig jaar. Zij hadden overgewicht. Bij beide groepen zag je dat het lichaam langzaam maar zeker went aan de warmte en dat dit na een paar dagen een positief effect heeft.”
(Bron en volledig artikel GezondNu)