Omikronvarianten worden snel dominant, vrees voor zomergolf

De omikronvarianten BA.4 en BA.5 lijken in een rap tempo de dominante varianten van het coronavirus in Nederland te worden. Dit blijkt uit de laatste cijfers van de Amsterdam Regional Genomic epidemiology and Outbreak Surveillance (ARGOS), een samenwerkingsverband tussen het Amsterdam UMC en de GGD Amsterdam. De peiling is gebaseerd op een steekproef onder de positieve coronatesten die de GGD afneemt.

Een week geleden waren de BA.4 en BA.5 varianten nog verantwoordelijk voor 27 procent van de coronabesmettingen. Nu gaat het al om 54 procent van de gevallen, een verdubbeling in een week tijd. Niet eerder verliep de strijd tussen deze varianten en de in Nederland heersende BA.2-omikronvariant zo snel in het voordeel van de nieuwkomers.

Volgens Matthijs Welkers, als arts-microbioloog aan het Amsterdam UMC een van de onderzoekers van ARGOS, zal deze ontwikkeling de komende tijd waarschijnlijk leiden tot een toename aan coronabesmettingen in Nederland. “We hebben in het buitenland gezien dat met het dominant worden van deze omikronvarianten het aantal mensen dat besmet raakte met het virus toenam.”

(Bron en verder lezen: NOS)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *