Nieuwe ontdekking kan zomaar het einde van het griepvirus inluiden, en meer…

Met dat opbeurende nieuws komen onderzoekers in het blad Viruses. In het onderzoeksartikel maken de wetenschappers bekend dat ze een manier hebben gevonden om te voorkomen dat het griepvirus zich in onze lichamen vermenigvuldigt. En daarmee lijken ze een heel effectieve behandeling tegen griep op het spoor te zijn, waarbij het griepvirus – nog voor het ons ziek kan maken – buitenspel wordt gezet. De ontdekking zou tevens kunnen afrekenen met andere virussen die het op onze luchtwegen voorzien hebben, zoals bijvoorbeeld het ons allemaal wel bekende SARS-CoV-2, het coronavirus dus.

Je kent het wel: het is winter en je zit op het werk naast een snotterende, hoestende en oververhitte collega die er kortweg beroerd uitziet. Enkele dagen later lig je met dezelfde klachten in bed. Je hebt van die alleraardigste collega het griepvirus cadeau gekregen. Virusdeeltjes zijn je longen binnengedrongen en hebben je cellen geïnfecteerd. In die cellen hebben ze zich gerepliceerd, waardoor nog veel meer virusdeeltjes ontstonden die nog meer cellen infecteerden en zich aldaar ook weer hebben vermenigvuldigd.

Die replicatie of vermenigvuldiging is interessant. Want virussen kunnen dat niet op eigen houtje; ze zijn voor hun replicatie volledig afhankelijk van hun gastheer. Eerder toonden onderzoekers al aan dat de meest voorkomende typen griepvirussen – Influenza A en Influenza B – een menselijk eiwit nodig hebben om zich te kunnen vermenigvuldigen en meer cellen te kunnen infecteren. Het nieuwe onderzoek borduurt voort op die ontdekking.

(Bron en verder lezen: Scientas)

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *