Nieuw onderzoek naar effecten klimaatverandering op hooikoorts; pollen met kerst

Hoewel het winter is, dient het eerste allergene pollen zich alweer aan. Door de warme herfst en december bloeien de eerste hazelaars en de vroegbloeiende elzen al. Het past in een trend van vervroeging van het hooikoortsseizoen in de Benelux. Om de effecten van klimaatverandering op allergie beheersbaar te maken, start op 1 januari een groot landelijk onderzoek.

Foto: Weeronline

Een recente analyse van 42 jaar pollentellingen door het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond en het Leids Universitair Medisch Centrum laat een vervroeging van de start van bloeiseizoenen van bomen, grassen en kruiden zien. De drijvende kracht hierachter is zeer waarschijnlijk klimaatverandering. Doordat het seizoen voor gras en bijvoet steeds later eindigt, wordt het pollenseizoen geleidelijk aan langer. De hoeveelheid boompollen en ook de piekconcentratie zijn toegenomen, terwijl die van grassen en bijvoet is afgenomen.
De afname in de hoeveelheid pollen van gras en bijvoet heeft meest waarschijnlijk te maken met de toename in verstedelijking in het gebied rond de pollensamplers. Hierdoor is er minder ruimte voor de planten om te groeien. Hierover is recent een artikel gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Allergy.

(Bron en volledig artikel Nature Today)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *