Nierpatiënten met corona lopen meer risico op complicaties

Nierpatiënten zijn extra vatbaar voor ernstige complicaties als ze het coronavirus hebben. Ook is de sterfte onder deze patiënten hoog. Dat blijkt uit een onderzoek van Nederlandse ziekenhuizen dat gedeeltelijk door de Nierstichting wordt gefinancierd.

Uit het onderzoek blijkt dat de sterfte onder dialyse- en transplantatiepatiënten met 25 procent een stuk hoger is dan bij andere patiënten met extra risico’s, zoals patiënten met hartfalen of longziekten. De onderzoekers weten nog niet waardoor dat komt. “Nierpatiënten hebben niet een grotere kans om besmet te raken, maar de kans om te overlijden of op de intensive care te komen, is wel een stuk groter”, zei onderzoeksleider Ron Gansevoort van het UMC Groningen in het NOS Radio 1 Journaal.

Het onderzoek begon in maart aan het begin van de coronacrisis. De universitaire ziekenhuizen in Groningen, Nijmegen en Amsterdam besloten data te verzamelen uit heel Europa.

Ze willen meer weten over de kansen en risico’s voor nierpatiënten met het coronavirus. Ook willen ze achterhalen hoe deze patiënten het best behandeld kunnen worden om de kwaliteit van leven te verbeteren.

(Bron en volledig artikel NOS)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *