Miljoenen besparing door slimme inzet van MS-medicatie

Meer patiënten met multiple sclerose (MS) een betere behandeling geven, tegen dezelfde kosten. Neurologen van het Erasmus MC ontwikkelden samen met gezondheidseconomen een computermodel dat hen helpt bij het voorschrijven van de beste en goedkoopste MS-medicijnen aan patiënten.

De kosten in de MS-zorg zijn de laatste jaren enorm gestegen. Elk nieuw middel dat op de markt komt is duurder, maar lang niet altijd effectiever. Nederlandse ziekenhuizen kunnen miljoenen euro’s besparen door de juiste medicatie te kiezen. Dat schrijven neurologen van het Erasmus MC in samenwerking met gezondheidseconomen in wetenschappelijk tijdschrift Multiple Sclerosis and Related Disorders.

Ze ontwikkelden een computermodel waarmee artsen MS-behandelingen met elkaar kunnen vergelijken. Ze namen drie veel gebruikte vergelijkbare MS-middelen met eenzelfde indicatie onder de loep. Wat blijkt: het goedkoopste medicijn lijkt ook het meest effectief. ‘Maar artsen kiezen niet altijd voor dit specifieke middel, omdat zij zich niet altijd bewust zijn van de kosten’, vertelt neuroloog Joost Smolders van het ErasMS centrum van het Erasmus MC.

(Bron en verder lezen: Zorgkrant)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *