De pogingen om de Nederlandse ziekenhuizen voor te bereiden op een eventuele tweede golf van coronapatiënten dreigen spaak te lopen wegens een acuut tekort aan verpleegkundigen voor de intensive care-afdelingen. Voor 1 oktober moeten duizenden mensen worden opgeleid, geworven of verleid om meer uren te maken.
Die noodkreet doet het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) aan het kabinet en de ziekenhuisdirecties. Het LNAZ verdeelt de coronapatiënten over de ziekenhuizen. Het heeft van het kabinet de opdracht gekregen om zich voor te bereiden op een nieuwe grootschalige uitbraak van het virus, regionaal of landelijk.
Dat moet dit keer zonder dat het opnieuw spannend wordt of alle patiënten een bed krijgen en ook zonder dat vrijwel alle andere medische zorg moet worden stilgelegd. Daartoe moet de huidige ic-capaciteit van 1.150 bedden worden opgeschaald tot 1.350 à 1.700 bedden. Ook moeten er mogelijk 1.300 gewone ziekenhuisbedden extra komen voor coronapatiënten.
Die bedden zelf zijn niet het probleem, de bijbehorende zorgverleners wel. Voor de corona-uitbraak dreigde al een tekort aan ic-verpleegkundigen. Het LNAZ raadt het kabinet en de ziekenhuizen aan om razendsnel uit te breiden. In het uiterste noodscenario zijn 5200 extra IC-verpleegkundigen nodig plus 2453 verpleegkundigen op de andere afdelingen van de ziekenhuizen.
(Bron en volledig artikel Volkskrant)