Met een snotneus gewoon naar je werk? ‘We moeten na corona echt anders met ziek zijn omgaan’

Wat doen vaccinatie en de daling van de coronacijfers met ons gedrag? En wat willen we echt niet meer terug van voor corona? Voor antropoloog Ginny Mooy is het antwoord duidelijk: “Ik hoop echt dat we anders met ziek zijn omgaan.”

Foto door Edward Jenner via Pexels

“Voor corona kreeg je bij wijze van spreken een schouderklopje als je snipverkouden of met koorts naar je werk ging”, zegt Ginny Mooy, antropoloog en lid van het Red Team. Dat team geeft onafhankelijk advies over de aanpak van corona.

“Je was pas echt een goede werknemer als je zo naar je werk ging”, zegt Mooy. Ze moet er niet aan denken dat die houding weer terug komt. “Een van de problematische dingen in Nederland vond ik – en vele gedragswetenschappers met mij – de omgang met ziek zijn. Ik hoop echt dat dat verandert.”
Volgens haar is nu hét moment om iets te doen aan onze mindset voor de toekomst. “En die mindset moet volgens mij worden dat het niet goed is om een besmettelijke ziekte door te geven.”

En ze is hoopvol. Vorige week nog plaatste ze een bericht op Twitter, waarin ze haar volgers vroeg wat ze écht niet meer terug hoeven na corona. Zelf gaf ze als voorzet vliegtuigherrie. “Ik kreeg opvallend veel reacties en juist ook over het niet meer willen doorgeven van ziekte.”

(Bron en volledig artikel EenVandaag)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *