Mensen met lager inkomen hebben minder gezondheidswinst na behandeling geestelijke gezondheidszorg

Mensen met een lager inkomen knappen minder vaak op na een eerste behandeling in de geestelijke gezondheidszorg, vergelijken met mensen met een hoger inkomen. Dat blijkt uit een studie van Rotterdamse onderzoekers, meldt het Erasmus MC. Het laat volgens hen zien dat inkomensongelijkheid doorwerkt tijdens het behandeltraject.

Mensen met een lager inkomen hebben meer psychische problemen en gebruiken meer geestelijke gezondheidszorg. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat inkomensongelijkheid ook doorwerkt tijdens de behandeling in de gespecialiseerde ggz.

Een nieuwe studie, gepubliceerd in The Lancet Psychiatry, laat zien dat mensen met een lager inkomen bij aanvang van behandeling ernstigere stoornissen hebben, in vergelijking met mensen met een hoger inkomen. En dat hun functioneren minder vaak verbetert tijdens de behandeling, zelfs wanneer de onderzoekers rekening houden met de diagnose en de ernst van de ziekte. 43 procent van de patiënten in de hoogste inkomensgroep ervaart betere mentale gezondheid na de eerste reeks behandelingen, vergeleken met 26 procent van de patiënten met lage inkomens.

(Bron en verder lezen: Erasmus MC)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *