1. Wie willen het eigen risico afschaffen?
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil het eigen risico afschaffen. Volgens de indieners van de motie (SP en PvdD) is het verplichte eigen risico van 385 euro per jaar voor één op de vier Nederlanders reden om zorg te mijden. Dat is volgens hen een probleem dat niet kan wachten totdat er een nieuw kabinet zit. Behalve van linkse partijen SP, PvdD, PvdA/GL en Denk kreeg de motie steun van PVV en BBB. Die laatste twee onderhandelen mee voor een nieuw kabinet.
2. Wat is de reden?
Het is niet de eerste keer dat politieke partijen ‘deze totempaal’ optuigen, zeggen zorgeconomen. “De partijen weten heel goed waar het onbehagen van de mensen zit”, vertelt zorgeconoom Marcel Canoy die kritisch is.
Canoy stelt grote vraagtekens bij het aantal zorgmijders dat wordt genoemd. “We weten niet precies hoe groot de groep mensen is die zorg mijden, maar zeker niet 1 op de 4. Ook er is geen onderzoek dat het verband tussen het afschaffen van het eigen risico en het mijden van zorg hard duidelijk maakt.”
Het is volgens Canoy vanzelfsprekend dat geld een reden is dat mensen minder aanspraak maken op zorg. “Maar er spelen ook andere zaken mee: bijvoorbeeld dat mensen niet weten dat ze zelf niet hoeven te betalen voor een huisarts. Of omdat ze complexe zorgproblemen hebben. Ook mijden mensen zorg omdat ze de overheid of artsen niet vertrouwen.”
(Bron en verder lezen: RTL Nieuws)