Meer ziekenhuizen gebruiken duurzame roes in plaats van schadelijk narcosegas

Narcosegassen worden steeds minder gebruikt in de Nederlandse ziekenhuizen. In plaats van het bekende narcosekapje krijgen patiënten vaker een duurzamer roesje via het infuus. Op die manier willen ziekenhuizen hun broeikasuitstoot naar beneden schroeven.

Tot voor kort droeg een narcose voor een twee uur durende operatie ongeveer net zoveel bij aan het broeikaseffect als “een autorit van Nieuwegein naar Parijs”. Dat schrijft het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein op zijn website. De gezondheidszorg is verantwoordelijk voor 7 procent van de CO2-uitstoot die in Nederland door mensen wordt veroorzaakt. Operatiekamers hebben daar een groot aandeel in.

Het Amsterdam UMC heeft het gebruik van narcosegassen sinds 2017 met 70 procent teruggebracht. Volgens anesthesioloog Niek Sperna Weiland gaat de verduurzaming “verbazingwekkend goed. We kunnen narcosegassen in de meeste gevallen vervangen door een verdoving via het infuus.”

Het zorgpersoneel vindt verduurzaming belangrijk, ziet Sperna Weiland, die ook voorzitter is van de Werkgroep Duurzaamheid van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA). “Ook in andere ziekenhuizen krijg ik dat gevoel. Maar we moeten er als medici soms nog aan wennen om een ander narcosemiddel te pakken.”

(Bron en verder lezen: NU.nl)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *