Meer tekenbeten, maar een app biedt hulp

Een nieuwe app moet helpen tekenbeten te voorkomen. De app laat de verwachte teken-activiteit zien in de buurt van gebruikers.

“Veel mensen hebben niet door wanneer en waar ze een tekenbeet kunnen oplopen”, zegt bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit Wageningen, oprichter van de website tekenradar.nl. “De lokale tekenverwachting op de Nature Today-app kan daar verandering in brengen.”

Het aantal mensen dat in Nederland door een teek wordt gebeten stijgt al jaren. Het RIVM registreerde in 1996 600.000 tekenbeten, in 2007 waren dat er 1,1 miljoen en in 2017 was dat aantal opgelopen naar 1,5 miljoen.
Teken komen niet alleen in bossen en op heidevelden voor, maar ook in parken, speeltuinen en tuinen. Ongeveer één op de drie mensen melden dat ze een teek opliepen in hun tuin, zo blijkt uit meldingen van tekenradar.nl.

De beestjes lijken door het warmer wordende klimaat steeds beter in Nederland te gedijen. De zomermaanden zijn de maanden waarin de meeste mensen in Nederland door een teek worden gebeten: in juni en juli komt de helft van alle meldingen binnen op tekenradar.nl, zegt Van Vliet.
“Het zou goed zijn dat als we buiten zijn geweest, ‘s avonds onszelf en onze kinderen ook goed nakijken op teken. Vooral nu we midden in het tekenseizoen zitten.”
Voor de tekenapp hebben onderzoekers de maandelijkse tekenvangsten van de afgelopen tien jaar gecombineerd met weerdata en satellietbeelden. Zo is een model gemaakt dat dagelijks voor elke vierkante kilometer in Nederland een verwachting geeft hoeveel teken daar zijn.

(Bron en volledig artikel NOS)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *