‘Medicijn-APK moet bij de apotheker, niet bij de huisarts’

De huisarts moet jaarlijks een gesprek voeren met patiënten die langer dan een jaar een medicijn slikken. Daarvoor pleitte de Patiëntenfederatie Nederland in de media. Bijzonder, vindt zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. “Moet je huisartsen hier wel mee belasten terwijl in Zuid-Holland Noord, Amstelland en Haarlemmermeer de apotheker deze medicijncheck al jaren uitvoert?”, vraagt divisiemanager Zorg Susanne Rutten zich af. 

Een paar dagen geleden was groot in het nieuws dat honderdduizenden Nederlanders veel te lang medicijnen slikken. Ongeveer een op de zes heeft hier nauwelijks tot geen contact over met hun zorgverlener. Het gevolg is bijvoorbeeld nierfalen of problemen met de lever.

Dit is te voorkomen door de huisarts elk jaar een gesprek te laten voeren met patiënten. Volgens Dianda Veldman, directeur-bestuurder Patiëntenfederatie Nederland, hebben patiënten ook behoefte aan dit contact. “Een jaarlijkse medicijn-APK maakt hen bewuster van de medicijnen die zij gebruiken. En het gaat verspilling tegen.”

Dat de medicijnkosten in Nederland al jaren stijgen, ziet ook zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Desondanks is de regionale zorgverzekeraar verbaasd over de aanbeveling van de Patiëntenfederatie. “De huisartsen hebben net hun handtekening gezet onder het Integraal Zorgakkoord”, vervolgt Susanne Rutten. “Dit geeft hen onder andere meer tijd voor de patiënt. Het zou niet goed zijn die tijd te gebruiken om medicatiegesprekken te voeren.”

(Bron en verder lezen: Nationale Zorggids)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *