Mantelzorgers zijn vier uur per week belast met regelkolder

Stapels formulieren in onbegrijpelijke taal, bewijs aanleveren dat je wel écht voor je naaste zorgt en organisaties die langs elkaar heen werken. Mantelzorgers die intensief zorgen voor een naaste zijn gemiddeld 4 uur per week bezig met regeltaken. Vier op de tien mantelzorgers geeft aan dat het hen moeite kost om deze taken te doen, blijkt uit de meest recente peiling van het Nationaal Mantelzorgpanel. Deze regelkolder moet stoppen. Daarom start MantelzorgNL de petitie: Maak mantelzorgers belangrijker dan regels. Stop de #regelkolder.

Mensen die voor hun naaste zorgen kosten de samenleving geen geld, zij besparen geld. Toch is de angst voor misbruik of fraude met bijvoorbeeld zorgverlof zo groot dat dit zorgt voor strenge controle. Zo moet één op de drie mantelzorgers aantonen dat ze wel echt mantelzorger zijn om in aanmerking te komen voor bijvoorbeeld de mantelzorgwaardering of zorgverlof op het werk. Vaak wordt er gevraagd om een schriftelijke verklaring van een arts, terwijl (huis)artsen eenzijdig hebben besloten deze verklaring niet meer af te geven. Dat zorgt er in meer dan de helft van de situaties voor dat mantelzorgers op zoek moeten naar een formulier, dat niet bestaat.

Esther Hendriks, bestuurder MantelzorgNL: ‘Om frustratie en overbelasting te voorkomen, moeten we de vijf miljoen mantelzorgers in dit land maximaal ondersteunen om voor hun naaste te zorgen. Want zo lang mantelzorgers het huis schoonhouden, de steunkousen aantrekken en zorgen voor een dagritme, kunnen mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Maar in de praktijk belasten we mantelzorgers juist 4 uur in de week met brieven in onbegrijpelijke taal, ingewikkelde regels en bizar veel loketten. Deze gekmakende bureaucratie moet stoppen.’

Stop de #regelkolder, teken de petitie

Om de onnodige regels en formulieren echt een halt toe te roepen start MantelzorgNL met de petitie: Maakt mantelzorgers belangrijker dan regels. Stop de #regelkolder. Dit in aanloop naar de Dag van de Mantelzorg op 10 november 2023.

MantelzorgNL wil:

  • dat zorgprofessionals communiceren in begrijpelijke taal en zelf contact opnemen met collega-organisaties, in plaats van de mantelzorger weer door te verwijzen naar het volgende loket
  • dat beleid op elkaar wordt afgestemd zodat de mantelzorger niet verstrikt raakt in regels en tegenstrijdige eisen
  • laagdrempelige toegang tot hulp, met minimale bewijslast

Alzheimer Nederland, Mantelzorgelijk, Patiëntenfederatie Nederland, Per Saldo en Seniorencoalitie (ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, NOOM, SOMNL) hebben zich al aangesloten bij dit initiatief.

Teken hier de petitie

Meer informatie:

www.dagvandemantelzorg.nl 

(Bron en meer informatie: MantelzorgNL)

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *