‘Lymfoedeem kan ingrijpend gevolg zijn van behandeling gynaecologische kanker’

Vrouwen die behandeld zijn voor een gynaecologische kanker, kunnen te maken krijgen met lymfoedeem, een vochtophoping, in de benen of bij de schaamstreek. En dat kan behoorlijke gevolgen hebben voor het dagelijks leven van de vrouwen. Cindy Hoge van patiëntenorganisatie Olijf vindt daarom dat er meer aandacht moet komen voor die late gevolgen van de kankerbehandeling.

In de maand van de gynaecologische kankers vraagt de stichting aandacht voor die late gevolgen. ‘Mensen denken: je hebt kanker gehad, je bent toch genezen? Nu moet je alles weer kunnen. Maar dit zijn echt gevolgen waarvan wij zeggen: daar moeten we ook eens met zijn allen bij stilstaan’.

Vrouwen die te maken krijgen met lymfoedeem in de benen of bij de schaamstreek moeten vaak speciale broeken of kousen dragen. Dat is in de eerste plaats erg warm en broeierig, en ook niet erg flatterend. De vrouwen kunnen hun benen of liezen vaak ook niet meer scheren en moeten vanwege kans op ontstekingen erg uitkijken dat ze geen wondjes krijgen. Ook vermoeidheid is een gevolg van lymfoedeem.

(Bron en volledig artikel Dokters van Morgen)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *