Liesbeth is chronisch ziek: ‘Mensen zien het niet aan je’

Tien miljoen mensen in Nederland hebben een chronische aandoening. Zij kunnen vaak niet het leven leiden dat ze willen, maar dat hoeft geen reden te zijn om bij de pakken neer te zitten. Vandaag: Liesbeth Hamers (36) heeft onder andere ITP, een auto-immuunziekte waarbij je te weinig bloedplaatjes hebt.

De diagnose Immuun trombocytopenie (ITP) werd zo’n acht jaar geleden bij Liesbeth Hamers gesteld. “Ik werd ineens ziek, ontzettend ziek. Niemand wist wat ik had, ook de huisarts niet.”

Omdat ze op dat moment niet toe wil geven aan haar ziek zijn, blijft Hamers werken, als paraveterinair in dierenziekenhuis AniCura. “Ik lag bijna letterlijk te slapen op de werkvloer, zo moe was ik. Ook had ik overal pijn, vooral in mijn vingers.”

Haar collega vermoedt reuma en kan het niet meer aanzien. Ze belt Hamers’ huisarts en zo wordt er uiteindelijk een doorverwijzing geregeld. Een paar weken later kan Hamers terecht bij een reumatoloog die bloedonderzoek laat doen. “Dat was in juni, ze zei dat ze me in oktober weer wilde zien. De volgende dag werd ik al gebeld: de uitslag was niet goed.”

(Bron en volledig artikel NU.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *