Lidia is chronisch Q-koortspatiënte en moet daarom extra oppassen tijdens de coronacrisis

(Bron: Omroep Brabant)
“Ik zou willen dat ik iets kon zeggen waardoor iedereen beseft hoe groot de impact van corona kan zijn, maar ik weet niet hoe.” Dat zegt de Tilburgse Q-koortspatiënte Lidia Brekelmans. Zij heeft ervaring als chronisch patiënte en kan dat vergelijken met de situatie nu. “Sommige zaken zijn beter, zoals het optreden van de overheid. Andere dingen zijn juist erger, zoals de heftigheid van corona.”

Voor Lidia (57) begon haar leven als patiënt in de zomer van 2009. “Het was de zomer waarin de meeste Q-koortsbesmettingen plaatsvonden. Een dikke vierduizend zieken leidden tussen 2007 en 2011 tot 95 doden. Dat is veel, maar valt in het niet bij het aantal doden door het coronavirus.”

“Binnen een kwartier veranderde ik van een gezonde vrouw in iemand die doodziek was. In het ziekenhuis dachten ze aan een longembolie en later aan een dubbele longontsteking. De ontsteking verdween, maar al mijn klachten als vermoeidheid, gigantische hoofdpijn, permanente spierpijn en een geheugen als een zeef bleven. Dat is er, nu ruim tien jaar later nog steeds”

De Q-koortsklachten vertonen veel overeenkomsten met de coronaklachten. Coronapatiënten komen ook het ziekenhuis in met koorts en hoofdpijn, vermoeidheid. De longproblemen lijken bij coronapatiënten nog heftiger. “Ik heb nooit aan de beademing hoeven liggen”, vertelt Lidia. “Q-koorts voelt als griep maar dan tien keer erger. Corona is nog erger.”

Lees hier het hele artikel!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *