Kind uit armer gezin leeft korter en is minder gezond

Afbeelding van florentiabuckingham via Pixabay

Kinderen uit kansarme gezinnen in ons land leven gemiddeld vijftien jaar korter in goede gezondheid. Volgens professor Gera Nagelhout, die zelf opgroeide in een gezin met een lagere sociaal economische positie, moet de overheid meer doen om armoede te voorkomen en de gezondheid te bevorderen. Dat meldt Maastricht University.

In een artikel voor het Algemeen Dagblad pleit Nagelhout ervoor dat de overheid meer doet om mensen met een laag inkomen te helpen. “De hoge kosten van energie en boodschappen veroorzaken veel geldstress bij mensen die toch al weinig te besteden hadden. Langdurige stress heeft niet alleen directe gevolgen voor de gezondheid, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, slaapproblemen en angststoornissen.

Het maakt mensen ook minder goed in staat om te plannen en verder vooruit te kijken. Dit laatste maakt het zowel moeilijk om gezond te leven als om geldproblemen onder controle te houden.” Mensen met lagere inkomens moeten gecompenseerd worden voor de hoge inflatie, vindt Nagelhout. ”We moeten voorkomen dat mensen in armoede vervallen. De gevolgen zijn ingrijpend.”

(Bron en volledig artikel: Nationale Zorggids)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *