Vrouwen met dicht borstweefsel krijgen naar verwachting toegang tot een aanvullende MRI-scan als onderdeel van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Het kabinet maakt hiervoor financiële middelen vrij in het kader van het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA), zo bevestigen Haagse bronnen tegenover Trouw.
Deze groep vrouwen loopt momenteel het risico dat tumoren onopgemerkt blijven. Bij dicht borstklierweefsel – dat relatief veel klierweefsel en weinig vet bevat – is het moeilijker om afwijkingen te zien op een standaard mammografie. Daardoor worden vier op de tien tumoren gemist.
Ongeveer acht procent van de vrouwen die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek valt binnen deze risicogroep. Voor hen kan een MRI-scan van grote waarde zijn, maar deze wordt tot nu toe niet standaard aangeboden. Hoewel het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nog onderzoekt of invoering haalbaar is, maakt het kabinet nu alvast ruimte in de begroting. Het definitieve rapport van het RIVM wordt na de zomer verwacht en moet onder meer duidelijk maken of extra MRI-scans geen negatieve gevolgen hebben voor de zorg aan andere patiënten.
Daarnaast is in het AZWA afgesproken dat de gordelroosvaccinatie voor mensen van 60 jaar en ouder voortaan wordt vergoed via het Rijksvaccinatieprogramma.
(Bron: Nationale Zorggids)