Jan Bosch (73) heeft een zeldzame lichtallergie

Jan Bosch (73) uit De Westereen leeft al ruim twaalf jaar in isolatie in zijn eigen huis. Een zeldzame lichtallergie maakt dat hij bij daglicht niet naar buiten kan. ,,Geen vakantie, geen uitstapje, ik ben altijd aan huis gebonden. Met mijn vrouw kan ik het goed oplossen, we blijven er positief onder, je moet het wel accepteren. Maar dit gun je niemand, hier is weinig aan.”

Foto door Luis Dalvan via Pexels

Jan weet als geen ander hoe het is om jezelf in isolatie te houden. Hij moet wel. De voormalige internationaal trucker was amper anderhalf jaar met pensioen of het noodlot sloeg toe. Hij bleek een uiterst zeldzame vorm van allergie voor daglicht te hebben ontwikkeld. ,,Opgesloten in ons eigen huis, dat kun je wel zeggen. We hadden gedacht reisjes te maken, maar dat is niet gebeurd. Verloren jaren, zo jammer.”

Speciaal folie op de ramen houdt alle daglicht tegen in het huis van Bosch. Mensen kunnen niet naar binnen kijken, hij en zijn vrouw Gerrie wel naar buiten. Hij heeft een vergunning om dezelfde folie voor zijn auto te gebruiken voor het filteren van de straling. Bosch is jarenlang behandeld door een gespecialiseerd huidarts en een dermatoloog in het academisch ziekenhuis UMC in Utrecht, vertelt hij. Toen hij zich de eerste keer in Utrecht meldde, zag hij er niet uit. ,,Verbrand, opgezet. Ik heb me daarna altijd strikt aan de regels gehouden. Lichttherapieën op de seconde bijhouden, je moet er naar leven. Elke dag overdag binnen blijven, helemaal ingevet met zalfjes en medicijnen slikken.”

(Bron en volledig artikel Gezondheid & Co)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *