Sommige bijwerkingen ontstaan door de manier waarop je een medicijn gebruikt. Een deel van die bijwerkingen is te voorkomen. Daarom vraagt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) tijdens de internationale Bijwerkingenweek aandacht voor het belang van het melden van bijwerkingen. Met het thema: ‘Bijwerkingen voorkomen’ wordt specifiek aandacht besteed aan het goede gebruik van medicijnen.
Onderzoek van Wereldgezondheidsorganisatie WHO toont aan dat sommige bijwerkingen ontstaan doordat we medicijnen verkeerd innemen of gebruiken. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Er kan bijvoorbeeld iets misgaan in de communicatie tussen zorgverleners en medicijngebruikers.
Maar er zijn ook oorzaken die medicijngebruikers zelf in de hand hebben. Zo is het belangrijk om medicijnen op de afgesproken tijd in te nemen, in de juiste dosering. Ook staan er in de bijsluiter vaak adviezen over of een medicijn bijvoorbeeld met water of bij het eten moet worden ingenomen. Al deze adviezen dragen bij aan goed gebruik van medicijnen.
Leren van meldingen
Voordat medicijnen op de markt komen, onderzoekt en beoordeelt het CBG de veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit. Hier valt onderzoek naar bijwerkingen ook onder. En ook na goedkeuring van een medicijn houden we gemelde mogelijke bijwerkingen in de gaten.
Neem bijvoorbeeld het medicijn omeprazol. Dat is een maagzuurremmer in de vorm van een drankje. Hiervoor geldt sinds januari 2022 het advies om de omeprazoldrank bij baby’s te geven met een kleine hoeveelheid melk. Meldingen bij Bijwerkingencentrum Lareb lieten zien dat patiënten, in het bijzonder baby’s, problemen hadden met het doorslikken van de omeprazoldrank. De drank is voor baby’s te dik en te slijmerig waardoor ze zich erin kunnen verslikken. Na onderzoek heeft het CBG de fabrikant gevraagd om in de bijsluiter het advies op te nemen om de drank met een kleine hoeveelheid melk in te nemen. Daarmee is deze bijwerking te voorkomen.
Het werk van het CBG stopt dus niet nadat we een medicijn hebben goedgekeurd. “We houden ons dagelijks bezig met geneesmiddelenbewaking. Het doel hiervan is om nieuwe bijwerkingen op te sporen en het risico hierop te verkleinen. Dat doen we samen met Lareb. Zodat we stappen kunnen nemen als er een (mogelijk) nieuw veiligheidsprobleem ontstaat met een medicijn.”
Een bijwerking is zo gemeld!
Iedereen kan een vermoedelijke bijwerking melden bij Bijwerkingencentrum Lareb: patiënt, consument, arts, verpleegkundige en apotheker. Je kunt je vermoedelijke bijwerking zelf melden via www.lareb.nl. Hiervoor hoef je niet naar je arts of apotheker. Maar dat mag natuurlijk wel.
“Meldingen helpen ons niet alleen in kaart brengen welke bijwerkingen er optreden, maar soms ook waarom deze bijwerkingen optreden. Het melden van bijwerkingen levert ons dus kennis op over hoe we de kans op bijwerkingen kunnen verkleinen. Daarom is het belangrijk dat jij je bijwerking meldt.”
Over de Internationale Bijwerkingenweek
De internationale bijwerkingenweek is een jaarlijkse (social) mediacampagne, georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dit jaar doen hier 94 landen aan mee. “In Nederland werken we met medicijnautoriteit CBG en Bijwerkingencentrum Lareb mee aan deze campagne.
Met de Nederlandse hashtag #Bijwerkingenweek (en internationale hashtag #MedSafetyWeek) vragen wij van 4 tot en met 8 november aandacht voor het melden van vermoedelijke bijwerkingen.”
Weten waarom melden belangrijk is? En wat er met een melding gebeurt? Volg het CBG deze hele week op Instagram en LinkedIn!
(Bron en meer informatie: CBG)